PODGORICA – Umesto najavljenih 50.000 dolara pomoći od Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku u Crnu Goru je stigla tek četvrtina tog novca, pa je ona vraćena donatoru, a reis IZ u CG Rifat Fejzić kaže da oni ne žele da učestvuju u njenoj politizaciji.

“S obzirom na to da je od predstavnika donatora objavljena informacija da će Islamska zajednica podeliti pomoć preko svojih subjekata na severu Crne Gore i delu Podgorice u vrednosti od 50 hiljada američkih dolara, dužni smo da obavestimo javnost da je na naš račun pristigla svega četvrtina tog iznosa, i to u Podgorici i Pljevljima. Ostala sredstva su, prema našim saznanjima, usmerena prema određenim NVO i verskim parastrukturama koje su pod kontrolom centara van Crne Gore”, naveo je Fejzić.

Podgorički dnevnik Dan podseća da su mediji ranije objavili da je Islamska zajednica Plav-Gusinje u Njujorku donirala 93.000 dolara za borbu protiv korona virusa i “za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori, zavičaju, Sandžaku, Bosni i Hercegovini i Kosovu*”.

Fejzić kaže da su imajući u vidu javno licitiranje visinom donacije i imenom Islamske zajednice u Crnoj Gori, bez unapred usaglašene koordinacije, prinuđeni da predstavnicima donatora vrate sredstva koja su primili.

“Islamska zajednica neće učestvovati u daljoj politizaciji humanitarne pomoći kojom se skrnavi merhamet donatora i dostojanstvo primaoca, a shodno kapacitetima nastaviće i dalje sa sopstvenim humanitarnim akcijama kako bi se ublažile posledice aktuelne krize”, naveo je Fejzić.