TRST – Međugradski saobracaj u Italiji je, zbog epidemije koronavirusa, sveden na namjanju mogucu meru, mali, neophodni broj vozova i autobusa koji su zadrzani da saobracaju među italijanskim regijama su poluprazni ili cak sasvim prazni, međutuim, nevidljivi i nezeljeni putnik, CVovid19, sirio se uzduz italijanskog poluostrva, upravo duz puteva i zeljeznickih pruga.

To otkriva upravo objavljena studija nekoliko univerziteta a pod rukovodstvom Milanskog Politehnika. Studija pokazuje da se virus, za koji je vec utvrđeno da se siri direktnim kontaktom ljudi, siri po terenu, cemu svakako doprinosi putovanje osoba. Ovo je prvo istrazivanje koje pokazuje sirenje prostorno, po terenu.

Koristeci podatke Instituta za statistiku doslo se do broja osoba koje, zbog posla, putuju od kuce do radnog mjesta, iz jedne u drugu regiju, a uz pomoc mobilnih telefona mogla se konstruisati geo-lokalizacija tih osoba.

Studija pokazuje, u vidu koncentricnih krugova, kako se virus sirio u najteze pogođenoj regiji Lombardiji gde je najveće kretanje ljudi zbog posla i gde je najarazvijena saobracajna mreza, prosirio u druge regije sledeci na neki nacin saobracajne komunikacije.

Zamimljivo je da je sirenje prem regijama na obalamTirenskog mora bilo slabije jer je, prema autorima studije, planinski lanac Apenina, posluzio kao barijera.

A podatak da je na jugu Italije bilo manje zarazenih, se između ostalog, tumaci prema ovoj studiji, cinjenicom da je mreza putnih i zeljeznickih veza na jugu mnogo slabije razvijen.

Jedan od vaznijih zakljucaka istrazivanja je da se u fazi liberalizacije restriktivnih mera, velika paznja mora posvetiti kretanju ljudi.