BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, pozvala je sve da prijave svaki slučaj porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

“Nasilje nad ženama i decom postojalo je i ranije, a sada tokom epidemije korona virusa u svetu je oko 30 odsto više slučajeva nasilja. Procene su da je tako i kod nas, ali je najveći problem u našem društvu što se žene plaše da prijave nasilje, jer većina ljudi ne radi, što znači da su kod kuće sa nasilnikom”, rekla je Mihajlović gostujući u emisiji “Osvrt” na Televiziji B92.

Ona je rekla da žene u takvim situacijama prijavljuju nasilje preko SOS telefona ili pozivaju nevladine organizacije, koje o tome obaveštavaju policiju.

“Moja poruka ženama je da nisu same i da treba da prijave svaki slučaj nasilja, kao i bilo koji komšija koji vidi da nasilje postoji. Nasilje je u ovakvoj situaciji mnogo teže i jače i podaci iz sveta pokazuju da češće dovodi do ubistava”, navela je potpredsednica Vlade Srbije, i dodala da će naredne sedmice biti održan i poseban sastanak sa predstavnicima Evropske unije, sigurnih kuća i drugih partnera upravo na temu rodno zasnovanog nasilja.