BRISEL – Dva meseca nakon zatvaranja u cilju zaustavljanja širenja COVID-19, u Belgiji su od danas ponovo otvorene prodavnice.

Nova faza suspenzije vanrednih mera počinje u danu u kome je u Belgiji prijavljeno 368 novozaraženih korona virusom i 62 smrtna ishoda.

U Centru za javno zdravlje kažu da je primetan manji porast broja novozaraženih korona virusom, ali se to pripisuje većem obimu testiranja koji u Belgiji sada prelazi 18.000 testova dnevno.

Broj dnevno novohospitalizovanih u zemlji je i dalje ispod 100, što je po mišljenju medicinske struke, omogućilo da nakon dva meseca rada isključivo prehrambenih prodavnica i apoteka, građani Belgije od danas mogu i u prodavnice garderobe, tehničkih i kozmetičkih proizvoda, a otvorene su i autoškole i saloni za kućne ljubimce.

Zatvoreni i dalje ostaju saloni lepote, frizeri, berberi, fitnes centri, kazina, kao i pijace, restorani i kafići.

Od 18. maja očekuje se i delimični povratak đaka u školske klupe.

Belgijske vlasti pozivaju građane i vlasnike prodavnice da se pridržavaju mera fizičke distance i zaštite.

Pored obavezne distance, nošenje zaštitnih maski je preporučeno u prodavnicama, a obavezno u javnom prevozu.

”Mi i dalje računamo na zdrav razum građana. Ako u tržnom centru ili u prodavnici gde želite da uđete ima ljudi, okrenite se i vratite se drugi put kako bi zaštitili svoje zdravlje”, poručila je premijerka Belgije Sofil Vilems.

Federalana ministraka za zdravlje Magi de Blok pred ovu fazu suspenzije vanrednih mera upozorila je građane Belgije na to da ”svaki kontakt može imati posledice “.

Belgijski epidemiolozi posebno upozoravaju na privatne kontakte navodeći da je lakše pridržavati se fizičke distance u prodavnicama nego kod kuće, među prijateljima i porodicom.

“Teško je ne zagrliti svoje unuke koje dugo nismo videli, to ide u suprotnost sa našim emocijama. Ali važno je zadržati distancu. Svi sanjamo o normalnom životu, ali moramo shvatiti da možda više nikada nećemo imati normalan život”, kaže Magi de Blok.

Belgijski stručnjaci upozoravaju na mogući scenario da se zbog nepridržavanja mera fizičke distance tokom faznog pupuštanja restrikcija i letnjih odmora drugi talas infekcije COVID-19 može očekivati već u avgustu.