SARAJEVO – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osudio je danas najavu održavanja mise u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu, a koja bi u organizaciji Crkve trebalo da bude održana u spomen na kvislinšku ustašku vojsku Nezavisne Države Hrvatske.

“Dajem sebi za pravo da poštovanom kardinalu Puljiću savetujem, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Blajburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca”, naveo je Komšić u izjavi za javnost.

Naglasio je da bi kardinal trebalo da se seti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu, i pomoli se za duše hiljada nevinih civila, uključujući i decu pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Komšić je predložio kardinalu da, ukoliko neće da se pomoli i za duše nevinih, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima, i da “sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali, počinili takve zločine od kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari”.

“Ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti. Ubijali su i Hrvate, katolike samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta,” naglasio je Komšić.