ISTANBUL – Turska je dozvolila svojim starijim građanima da izađu napolje drugi put od uvođenja karantina, nastavljajući sa ublažavanjem mera uvedenih u cilju borbe protiv korona virusa.

Ljudima starijim od 65 godina, koji su pod najvećim rizikom da obole od težih oblika COVID-19, tuske vlasti danas su dozvolile da provedu šest sati napolju, preneo je AP.

Ministar zdravlja Turske apelovao je na starije građane da poštuju mere fizičkog distanciranja i da nose žaštitne maske. Nakon ove šetnje, mere karantina opet će biti na snazi za sve starije od 65 godina.

U Turskoj su na snazi delimične mere karantina koje se odnose na starije od 65 i mlađe od 20 godina. Ublažavanje mera karantina za najstarije sugrađane, koje su stupile na snagu 21. marta, prvi put je usledilo prošle nedelje.

Deci i mladima do 20 godina takođe je ove nedelje bilo dopušteno da izađu napolje na nekoliko sati, a termini izlaska za njih i starije se ne poklapaju.

Prema poslednjim podacima ministarstva zdravlja, u Turskoj je od početka epidemije zaraženo 148.067 ljudi, a od posledica COVID-19 do sada je umrlo 4.096 obolelih.