PLJEVLJA – Jovan Bajčetić iz Pljevalja saslušan je i pušten, nakon što se tužilac izjasnio da nije bilo elemenata krivičnog dela u incidentu u kojem je, u subotu veče, napao sugrađanina Emira Pilava, nekadašnjeg funkcionera Bošnjačke stranke, potvrđeno je nezvanično Pobjedi iz policije.

Piše:rtcg.me

Kako je saopšteno, Pilav je prijavio policiji da ga je grupa mladića kada prošao pored jednog lokala gađala flašom. Nakon toga policiji je prijavio da je jedna osoba od njih Bajčetić.

Prema nezvaničnim saznajima, policija je postupila po prijavi i od Bajčetića uzela izjavu. O svemu je obaviješteno i Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela.

Pljevaljski imam Huesin-pašine džamije Samir Kadribašić danas je na svom Fejsbuk profilu napisao da se u Pljevljima u subotu veče dogodio fašistički incident.

“Fašistički incident u centru Pljevalja ostaće na obraz tužilaštvu ne uradi li se ništa po tom pitanju. Napadnut je momak samo zato što je musliman. Najprimitivnije psovke, gađanje čašom, pozivanje na nasilje i reči ‘marš u džamiju’ su šamar svakom normalnom građaninu Pljevalja”, napisao je Kadribašić.

On je rekao da treba pohvaliti reakciju policije koja je vrlo brzo pronašla nasilnika i privela ga.

“Ali, čudi reakcija komunalne policije. Dvojica komunalnih policajaca su stajali sve vreme, čuli su i videli šta se događalo. Zašto nisu kaznili grupu u kojoj je bio nasilnik zbog kršenja mera? Zašto nisu, kao službena lica, ni na koji način odreagovali? Smeškali su se i posmatrali sve to. Inače, izgrednik je i ranije poznat po sličnim ispadima. Posle svega viđenog, zaista treba konstatovati da su u Pljevljima ugroženi svi normalni i vaspitani ljudi”, napisao je on.

Napad na Pljevljaka samo zato što je islamske vere, nedopustiv

Iz Bošnjačke stranke (BS) najoštrije su osudili jučerašnji napad na Emira Pilava iz Pljevalja. Napadnut je, kažu, samo zato što je pripadnik islamske vere. Očekuju od nadležnih brzo rasvjetljavanje slučaja.

Napad na svog sugrađanina, kako su kazali, samo zato što je pripadnik islamske vere, smatraju neprihvatljivim u 21. veku i očekuju od nadležnih brzo rasvetljavanje slučaja.

“Napad na Pljevljaka Emira Pilava od strane njegovog sugrađanina za svaku je osudu. Niko nema pravo da ugrožava drugoga, ponajmanje iz razloga ako je taj neko druge vere. Ugrožavati svog sugrađanina samo zato što je Bošnjak, uz poruku ‘marš u džamiju’, korak je unazad za celokupnu pljevaljsku zajednicu, poznatu kao primer zajedničkog suživota.”

Iz BS dodaju da ipak veruju da je reč o izolovanom slučaju neodgovornog pojedinca, koji je, kako su rekli, “potpaljen atmosferom mržnje prema pripadnicima Bošnjaka, koju imamo prilike da vidimo u posljednje vreme, i sam se odlučio da je ispolji na svom sugrađaninu”.

Izuzetno ih raduje pravovremena reakcija pljevaljske policije.

“Isto očekujemo od tužilaštva, da ispita okolnosti napada, da počinilac ovog gnusnog napada bude priveden pravdi. Pljevlja su primer zajedničkog života svih njenih građana. Ovakvi i slični napadi neće ugroziti multietnički sklad u gradu”, kazali su iz BS-a.