BEOGRAD – Ujedinjena demokratska Srbija saopštila je da položaj trudnica i porodilja u Srbiji mora da se poboljša i najavila da će se zalagati da svaka porodilja u Srbiji primi najmanje naknadu u visini republičkog minimalca.

Tatjana Macura, jedna od kandidatkinja Ujedinjene demokratske Srbije kaže da su porodilje i trudnice u Srbiji značajno degradirane postojećim zakonom.

„Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom značajno degradira porodilje i trudnice u Srbiji. Vlada RS odredila je koji je to maksimum koji jedna porodilja može da primi tokom svog porodiljskog odsustva, ali ne i koji je minimum, zbog čega neke porodilje primaju tek nekoliko stotina ili nekoliko hiljada dinara“, kaže Macura.

Ona dodaje da bi to moralo da se promeni, navodi se u saopštenju UDS.

“Mi iz Ujedinjene demokratske Srbije znamo da u budžetu Republike Srbije ima dovoljno novca da garantujemo da svaka porodilja u Srbiji može da primi najmanje naknadu u visini republičkog minimalca bez obzira da li je bila u radnom odnosu ili ne“, kazala je Macura.

Ujedinjena demokratska Srbija u fokus svoje kampanje stavlja ljude, njihove probleme i način kako ih rešiti.

Jedno od značajnih pitanja za sve porodilje i trudnice u Srbiji, a posebno one koje su za sistem nevidljive jer rade u crnoj ili sivoj zoni, jeste isplata garantovane minimalne zarade tokom porodiljskog odsustva. To je svakako jedna od promena za koju će UDS nastaviti da se zalaže u parlamentu.

Ujedinjena demokratska Srbija je politički saveza Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog LSV, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, navodi se u saopštenju.