NOVI PAZAR – Situacija sa koronavirusom postala je dramatična. Iako zvaničnici novopazarske bolnice tvrde da je situacija stabilna, na terenu se može zaključiti da je drugačije. Svi kapaciteti bolnica u Novom Pazaru popunjeni su pacijentima sa virusom Covid-19.

Ozbiljnost situacije se može videti i u masovnom oboljevanju medicinskog osoblja. Prema poznatim podacima virusom Covid-19 zaraženo je 20 lekara i 40 medicinskih sestara i većina njih je hitno prebačeno u Beograd na dalje lečenje.

Direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović juče je rekao da je virus mutirao i da se pacijenti javljaju sa mnogo težom kliničkom slikom nego što je to ranije bio slučaj.

– Imamo mnogo ozbiljnih pacijenata i zabrinjavajuće je da su svi koji su došli u poslednjih petnaestak dana, ozbiljno iscrpljeni, sa ozbiljnim upalama pluća. Najlakši su oni sa temperaturom, kašljem i malaksalošću – izjavio je Mahmutović, dodavši da su kapaciteti bolnice gotovo popunjeni, a da se pacijenti dalje transportuju u KBC Bežanijska kosa u Beogradu.

Trenutna situacija na infektivnom odeljenju novapazarske bolnice je u najmanju ruku dramatična. Na desetine ljudi sa težom kliničkom slikom primljeni su na odeljenje gde su svi kreveti popunjeni, pa im se pomoć ukazuje u hodnicima i pomoćnim prostorijama.

Ništa bolja situacija nije ni na grudnom odeljenju, gde prema rečima zaposlenih nema ni jedan slobodan krevet, pa se oboleli od virusa upućuju na kućno lečenje, a oni sa najtežom kliničkom slikom bivaju transportovani u KBC Bežanijska kosa.

Prema informacijama do kojih je došao indeksonline.rs sa lica mesta, bar dvapacijenta su preminula u toku dana.

Podsećamo, epidemiološka situacija u Novom Pazaru naglo se pogoršala u nedelju i ponedeljak, gde je samo za ta dva dana zabeleženo 89 slučaja infekcije virusom Covid19.

Nadležni i dalje apeluju na građane da se pridržavaju propisanih mera, i situaciju shvate ozbiljno.

1 KOMENTAR

  1. Meho kaže ne valja situacija a spahić pod maskom velji nije strašno? Za 5 min.dve informacije. Maknite ove ljude više posebno ovog spahića koji šteluje brojke obolelih

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here