NOVI PAZAR – Kombinovani test sutra će ponovo raditi 127 od ukupno 1.557 učenika osmog razreda u Novom Pazaru, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Oni će test polagati u pet od 15 osnovnih škola koliko ih ima u tom gradu.

Naime, u petak, 19. juna, kada su svi učenici u Srbiji polagali poslednji – kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa bila su dostupna rešenja.

Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi odgovori tačni, uneli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru.

Na osnovu dosadašnjih izveštaja, odgovore su dobili putem mobilnog telefona i određenih elektronskih uređaja i na taj način su, navodi Ministarstvo, prekršili zakonske odredbe i upotrebili mobilni telefon, elektronski uređaj i drugo sredstvo u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja.

Očigledno je da navedeno nije bilo moguće organizovati bez učešća i pomoći odraslih osoba, a tokom realizacije testa kontrolu su vršili nastavnici čija će se odgovornost ispitati, dodaje Ministarstvo.

U školama u Novom Pazaru sa roditeljima su razgovarali državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Dušan Kićović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, kao i predstavnici Ministarstva iz Sektora za inspekcijske poslove i članovi Školske uprave.

Svi roditelji koji su prisustvovali sastanku upoznati su sa mogućnošću da učenici pristupe ponovnom polaganju testa u četvrtak, 25. juna od 9 do 11 časova prema istoj proceduri koja je važila tokom završnog ispita.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da ni jedno dete ne sme biti oštećeno ni na koji način.

“Lično smatram da će se svih 127 učenika uključiti u ponovljeni test, jer ne želimo da deca budu na bilo koji način oštećena i da će ostvariti svoja prava i upisati željene škole”, poručio je Šarčević.

Ministar je i ranije, dodaje se u saopštenju, ukazivao na regije u kojima postoje “slabe tačke”, među kojima je i ova.

Ministarstvo će odvojeno, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrđivati činjenice i odgovornost svih učesnika kada je reč o ovom propustu u toku sprovođenja završnog ispita u Novom Pazaru.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Ministarstvo dodaje da će nastaviti započeti proces digitalizacije i očekuje da se ovakvi propusti u budućnosti neće dešavati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here