NOVI PAZAR – Od početka epidemije korona virusa u Srbiji u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od posledica COVID-19 je preminulo preko 100 pacijenata, dok je broj preminulih kod kojih ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti oko 60, podaci su Štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru.

Na osnovu tako dobijenih podataka, član Kriznog štaba dr Kisić Tepavčcević je rekla da to pokazuje da je u Novom Pazaru bilo najveće opterećenje umiranja u Srbiji.

“Novi Pazar i taj region je region sa najvećom stopom mortaliteta i letaliteta, što su podaci koji su merilo rizika umiranja, težine kliničke slike i pravovremene terapije, kao i adekvatnosti reagovanja”, rekla je ona.

Znajuči da u ove podatke nisu ubrojani žitelji Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji su umrli u drugim zdravstvenim ustanovama, kući ili im pre smrti nije potvrđeno prisustvo virusa u organizmu, broj preminulih u ovom regionu mogao bi biti znatno veći.

Punu istinu o broju inficiranih i preminulih od korona virusa zatražili su građani koji su u subotu protestovali ispred Regionalnog COVID centra u Novom Pazaru i zahtevali hitnu smenu koordinatora te ustanove.

E.Ćorović/indeksonline.rs