Globus osiguranje

BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su destinacije u zemlji pune i da je na Zlatiboru i u Vrnjačkoj Banji popunjenost kapaciteta oko 95 odsto, dok se u Sokobanji ne može naći nijedan slobodan krevet i da je u julu u toj banji ostvaren rekordan broj noćenja – 110.000.

Ljajić je za TV Prvu kazao da je ove godine seoski turizam u zemlji doživeo ekspanziju, kao i mnoge druge destinacije koje nisu bile poznate građanima sada su pune gostiju i dodao da će upravo veliki broj domaćih turista mnogo značiti turističkoj privredi.

“To će omogućiti ljudima koji se bave turizmom da “drže glavu iznad vode” i značiće da se očuva vitalnost naše turističke privrede”, rekao je Ljajić i naglasio da će šteta po osnovu deviznog priliva biti oko milijardu evra.

Istakao je da se ta šteta teško može nadomestiti domaćim turistima, ali da se čini sve kako bi ona bila što manja.

Naglasio je i da Srbija nije zemlja “mora, peska i sunca” i da kao takva nije “prva za odmor turista”, te da građani Srbije, uprkos koroni i apelima da je sigurnije da ostanu u zemlji, imaju pravo slobodnog izbora da odmor provedu na moru.

“Nije realno da očekujemo da se borimo sa Grčkom, Španijom, Italijom, Hrvatskom i deo ljudi se odlučuju iz ovih ili onih razloga da tamo porovedu odmor, imaju nekretninu u drugim zemljama, ne verujem da su cene u Srbiji razog zašto odlaze na druge destinacije”, rekao je Ljajić.

Jedna od ideja da se “spasi” domaći turizam, podsetio je ministar, bila je podela dodatnih 400.000 vaučera za letovanje u zemlji , nakon što je 160.000 vaučera raspodeljeno tokom februara.

“Ideja od 400.000 vaučera se realizuje, ne na način na koji smo očekivali, korona je uticala na dinamiku korišćenja ovih vaučera, do danas je podeljeno negde do 102.000 vaučera. Svi ovi događaji su uticali da se smanji interesovanje za korišćenje vaučera”, naveo je Ljajić.

Dominatno su se, kaže, ranije za vaučere javljali penzioneri, ali ih je situacija oko epidemiološke situacije demotivisala da se jave za vaučere, te se sada javljaju zaposleni sa primanjima nižim od 70.000 dinara.

Svi koji žele da iskoriste vaučere mogu da se prijave do 20. novembra ove godine, rekao je Ljajić.

Govoreći o trgovinskom sektoru, Ljajić kaže da ne očekuje “vruću jesen” za trgovinski sektor niti da će taj sektor pretrpeti neke značajnije promene.

Kako je rekao, u junu je zabeležen čak rast u maloprodaji od 11,7 odsto u odnosu jun 2019, a naročito prehrambenih proizvoda.

Ljajić kaže da je primetan rast faramaceutskih i duvaniskih proizvoda, ali i pad prodaje garderobe i nameštaja.

“Nema naznaka da bi moglo da dođe do poremećaja u snabedavanju trgovina”, kazao je i dodao da smo tu bili tokom krize dosta bolji od mnogih zemalja, tako da će će lanci snabdevanja ići svojim tokom.ž

indeksonline.rs/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here