Globus osiguranje

BEOGRAD – Udruženje Šansa za roditeljstvo objavilo je danas da su, nakon njihove inicijative i poboljšanja epidemiološke slike, ponovo nastavile sa radom komisije i procedure vantelesne oplodnje (VTO) za parove koji u borbi za potomstvo svoju šansu čekaju uz pomoć biomedicinski potpomognute oplodnje, koju finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Naveli su i da novo uputstvo za komisije i procedure koje je izdao RFZO sadrži važna obaveštenja za parove.

Jedno od njih je da sve žene koje su napunile 43 godine – što je starosna granica za vantelesnu oplodnju (VTO) preko RFZO – u toku trajanja obustave ili 30 dana nakon obustave rada mogu da se jave komisiji za postupke i imaće prioritet kod zakazivanja.

“Važnost analiza produžena je na još tri meseca za sve one koji imaju zakazanu komisiju u narednih mesec dana od započinjanja rada Komisija. Svi oni kojima je komisija odložena zbog obustave rada dobiće novi termin koji je zdravstvena ustanova dužna da zakaže, s tim što prioritet imaju žene koje su u toku trajanja obustave napunile 43 godine”, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović, poručila je svima koji su zainteresovani za VTO da se jave komisijama i da zakažu termin.

Ona je rekla da zbog smanjene administracije sada radi samo jedna komisija i neograničen broj finansiranih pokušaja vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a.

“Kao i do sada, svi oni koji imaju pitanja i nejasnoća u vezi sa dokumentacijom ili javljanjem na proceduru vantelesne oplodnje finansiranu od strane RFZO-a mogu nas kontaktirati na besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 pokrenut od strane Nije svejedno fondacije kompanije Nektar i Ministarstva zdravlja. Pomoći ćemo vam u svim koracima na putu ka potomstvu”, izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

indeksonline.rs/Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here