TEL AVIV – Tinejdžeri koji su volontirali na arheološkom iskopavanju u Izraelu, pronašli su 425 zlatnih kovanica koji su bili zakopani u glinenom ćupu barem 1100 godina, piše BBC.

Većina pronađenog zlatnog novca datira iz ranog islamskog perioda kad je ta regija bila dijelom Abasidskog kalifata.

Ukupna težina kovanica je 845 grama što je u ono je vrijeme predstavljalo zaista velik iznos, dovoljan da se kupi luksuzna kuća u jednom od gradova kalifata.

Osoba koja je prije 1100 godina zakopala blago vjerojatno se namjeravala po njega vratiti. Čak je osigurala ćup velikim ekserom kako se ne bi micao.

Pronalazak ovih kovanica, pogotovo u ovako velikoj količini, veoma je rijedak događaj. Skoro nikada tokom arheoloških iskopavanja ne pronađemo zlato, jer je ono bilo veoma vrijedno pa su ga sve sljedeće generacije rastaljivale i ponovno koristile – rekli su na iskopavanjima Liat Nadav-Ziv i Elie Haddad iz izraelske organizacije za zaštitu starina.

Oz Cohen (18) je ispričao kako je pronašao blago.

To je bilo nevjerovatno. Kopao sam po tlu i kad sam iskopao zemlju, vidio sam nešto što je nalikovalo tankim listićima. Kad sam malo bolje pogledao, primijetio sam da je to zlato – ispričao je Cohen.