CETINJE – Mitropoliti Amfilohije ocenio je danas kao veliku ljudsku sramotu poslednji u nizu vandalski čin u Pljevljima usmeren protiv Islamske zajednice i upozorio da bi napad mogao biti osmišljen plan u cilju podizanju tenzija zbog ishoda izbora.

“Ne možemo se oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore po osnovu verske pripadnosti”, naveo je mitropolit.

Kako dodaje, nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti takve stvari, bez obzira na motive.

“Napad na pljevaljske muslimane je napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore”, rekao je mitropolit.

Mitroplit kaže da ne želi da izvodi preuranjene zaključke, ali da je činjenica da je više incidenata ostalo nerasvetljeno.

Prema njegovim rečima, sve to navodi na pomisao da se ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, kako kaže nažalost, već daju svoje rezultate, a što se videlo u Rožajama.

Prema rečima mitropolita Amfilohija, ne treba zaboraviti da je policija u prethodnom periodu u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama ili slikali trobojke, a tužilaštvo ih ekspresno kažnjavalo.

“A sad se suočavamo sa tim da se nasilnički izgredi ne rešavaju ni približno istom efikasnošću”, naveo je mitropolit.

indeksonline.rs/Tanjug