HAG – Zajedničkim delovanjem 34 zemlje, među kojima je i Srbija, prošle nedelje je, u operaciji protiv organizovanog i teškog međunarodnog kriminala koji potiče iz Jugoistočne Evrope, uhapšeno 166 osoba, saopštio je danas Europol, policijska agencija Evropske unije.

Osim evropskih zemalja, u operaciji su učestvovale i SAD, kao i Europol, evropska agencija za saradnju u krivičnom pravosuđu (Jurodžast) i evropska agencija za kontrolu granica (Fronteks), a među partnerima akcije su bili Interpol i Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC).

Kako se navodi u saopštenju Europola, u četvorodnevnoj akciji usmerenoj ka suzbijanju ilegalne imigracije i krijumčarenja oružja i narkotika ukupno je učestovalo 8.838 pripadnika policije, graničnih trupa i carinskih službi.

Na graničnim prelazima i tačkama za koje se sumnja da predstavljaju centre krijumčarskih aktivnosti proverama je podvrgnuto više od 39.000 lica i 44.000 vozila.

To je, kako se navodi, u više evropskih zemalja rezultiralo hapšenjem 17 llica zbog krijumcarrenja ili nedozvoljenog posedovanja vatrenog naoružanja, 73 lica zbog krijumčarenja migranata ili ilegalne imigracije i 37 lica zbog krijumčarenja narkotika.

Sedam lica lišeno je slobode zbog istovremenog krijumčarenja droga i vatrenog naoružanja, a među uhapšenima je i 12 lica zbog prevara počinjenih lažnom dokumentacijom, jedno lice koje se nalazilo na međunarodnoj poternici i 19 lica zbog krivičnih dela koja nisu bila predmet same akcije.

Uz to, zaplenjen je 51 komad različitog naoružanja i 47 kilograma najrazličitijih droga, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here