Naslovna srbija Beograd Ivanuša: Nadamo se vakcini u Srbiji početkom 2021. godine

Ivanuša: Nadamo se vakcini u Srbiji početkom 2021. godine

In this handout photo taken on Thursday, Aug. 6, 2020, and provided by Russian Direct Investment Fund, a new vaccine is on display at the Nikolai Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology in Moscow, Russia. Russia on Tuesday, Aug. 11 became the first country to approve a coronavirus vaccine for use in tens of thousands of its citizens despite international skepticism about injections that have not completed clinical trials and were studied in only dozens of people for less than two months. (Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP)

BEOGRAD – Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da bi vakcina protiv korona virusa u Srbiji mogla da bude na raspolaganju najkasnije početkom sledeće godine.

“Devet vakcina protiv korona virusa je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Mi se nadamo da bi ta ispitivanja mogla biti završena do kraja ove godine što znači da bi vakcina globalno, a nadamo se i u Srbiji bila na raspolaganju najkasnije početkom sledeće godine”, rekao je Ivanuša novinarima u Beogradu.

Naveo je da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno dobra, ali da treba imati na umu da se svakog momenta može pogoršati i to jako.

“Videli smo pogoršanje u julu i avgustu i iz te situacije smo naučili da se osoba jako lako može zaraziti, ali i da se jako lako može sprečiti, odnosno kontrolisati širenje virusa ako se pridržavamo mera koje su na snazi”, dodao je Ivanuša.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version