BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali kaže da povećanje minimalca za 6,6 odsto utiče i na povećanje prosečne plate i da se ni u vreme najveće ekonomske krize zbog korone ne odustaje od zacrtanog plana za 2025. godinu da prosečna plata bude 900 evra.

Minimalna zarada u narednoj godini biće povećana 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara, od 1. januara sledi i povećanje penzija za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

“Povećanje minimalca je dobra vest u uslovima najveće ekonomske krize. Svetske ekonomije padaju 10 pa i 20 odsto. Vlada Srbije napravila odgovornu odluku, jer sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore”, rekao je Mali za TV Pink.

On je naglasio da je prošle godine povećanje minimalca bilo 3.000 dinara ili 11,1 odsto, a da se sada ide sa povećanjem minimalne zarade od 6,6 odsto,za 2.000 dinara.

“Kada je reč o zaposlenima, osam milijardi dinara je trošak povećanja minimalne zarade za državu. Da bismo podigli standard zaposlenih, pre dve godine obećali smo da ćemo postepeno smanjivati opterećenje na zarade. Zato donosimo odluku o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara, da se trend smanjenja opterećenja održi”.

Podseća da je minimalna zarada 2012. minimalna bila 15.600 dinara, a da je danas duplo veća.

“Važna vest za sve naše zaposlene u privredi jer i koeficijent po času se povećava sa 172,5 dinara na 183,9 dinara , sve plate u relativnom iznosu rastu zbog porasta minimalca”, pojasnio je ministar.

Država će, kako je naveo, izaći u susret poslodavcima da im i ovog puta olakša kako bi se sačuvala radna mesta.

“Oko 13 milijardi dinara je ukupno opterećenje za sve poslodavce godišnje. Mi smo povećali neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara”, naglasio je on i dodao da je time država teret povećanja minimalca preuzela na sebe.

Naglašava da je cilj da se prosečna minimalna zarada približi potrošačkoj korpi, što jeste zahtev sindikata.

Napominje da sve razvijene zemlje trpe veliki ekonomski pad, a da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala pad od 0,8 odsto.

Penzije će od 1. januara biti povećane po švajcarskoj formuli, gde je povećanje proporcionalno rastu prosečnih plata i inflaciji.

“Prošle godine rast penzija je bio 5,4 ove godine, ove godine 5,9 odsto”, rekao je ministar i naveo da za one penzionere koji su imali prinadležnosti u 2012. godini od 30.000 dinara, danas imaju primanje od 37.096 dinara, a sa povećanjem imaće 39.284 dinara.

“Dve hiljade dinara mesečno više, ako pomnožite sa 12 meseci to 24.000 dinara više, što je skorio još jedna penzija godišnje”, naveo je ministar.

Podseća da je isplaćena poslednja minimalna zarada u iznosu od 60 odsto i dodaje da odlično funkcioniše isplata preko Fonda za razvoj, takođe i preko garantne šeme.

“Vidite i sami, u prvom kvartalu stopa nezaposlenosti je bila 7,3 odsto. Na istorijskom smo minimumu, a sve to govori o ozbiljnosti države“, rekao je ministar.

Takođe, podseća da je samo prošle godine rast plata bio 10,4 odsto, a inflacija 1,4 procenta.

“Mi imamo novca u budžetu za te namene, plate i penzije su sigurne i stabilne“, napomenuo je Mali.

Mali je naglasio da je optimista kada je u pitanju srpska ekonomija, posebno imajući u vidu odluke koje su donošene.

“Pokazali smo drugačiji odnos prema građanima, nego što je to ranije bio slučaj. Kada je kriza, država je tu da se bori sa svim izazovima, da se iskoristi svaka mogućnost da građanima bude bolje. Uostalom, država je sada dokazala da je tu za građane i za privredu, kada god je to neophodno, da na nju može da se računa”, rekao je Mali.

indeksonline.rs

Prethodni tekstKon: Bitna samosvest građana koji dolaze iz inostranstva
Sledeći tekstMK grupa obezbedila besplatan odmor za lekare