PODGORICA – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma je ozbiljna i ide ka dramatičnoj, upozorio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i pozvao političare, verske vođe, istaknute kulturne, prosvetne, sportske i druge ličnosti da utiču na građane da poštuju mere za sprečvanje širenja zaraze.

Mugoša je, u izjavi za PR Centar, kazao da poslednjih dana rezultati, odnosno analize, koje su rađene u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro 30 odsto testiranih pozitivno na korona virus.

“To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u poslednjih 20-ak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje”, rekao je Mugoša.

Nada se, kako je kazao, da su prošli razlozi zbog kojih su se građani okupljali i nisu poštovali pravila.

“Sada molim, ne više građane, jer njih smo do sada stalno molili. Sada molimo sve one koji mogu da utiču na građane…”, rekao je Mugoša, preneo je portal RTCG.

Upozorio je da se ne sme izgubiti kontrola nad epidemijom, kada bi se pojavio veliki broj obolelih i umrlih.

Strah ga je, kazao je, da će doći do novog „zaključavanja“, posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

“Što znači da ćemo morati da se vratimo unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u mart i april. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvaranje škola, a u isto vreme počinju respiratorne infekcije, gde će se ovaj problem samo umnožiti”, rekao je Mugoša.

indeksonline.rs/Tanjug