BEOGRAD – Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je večeras da je u stalnom kontaktu sa direktorom crnogorske policije i direktorima policija u susednim zemljama i da razmenjuje informacije sa njima, kao i da očekuje da će “nasilnik” iz Novog Sada, koji je brutalno prebio jednog mladića, ubrzo biti uhapšen.

Rebić je za TV Pink rekao i da su netačne tvrdnje pojedinaca da je policija počela da se bavi tim slučajem tek kada se pojavio u medijima i naglasio da nije bilo nikakvog zataškavanja i nerada.

“To su apsolutno besmislene tvrdnje”, rekao je Rebić dodajući da se u evidencijama mogu videti sva postupanja u ovom slučaju.

“Služba unutrašnje kontrole MUP-a vrši detaljnu analizu svih postupanja, radi se o periodu od 20 dana i ako je bilo ko napravio propust on će za to odgovarati. Ne postoji nikakvo zataškavanje i nerad. Nismo se bavili medijski ovim slučajem, a kada smo bili suočeni sa pritiskom da ne radimo ništa morali smo da izađemo sa saopštenjem”, rekao je Rebić.

On je istakao da politizacija slučaja ne može da utiče da se slučaj ne reši, ali ih ometa jer gube vreme na sporedne poslove i objašnjavanje.

“U stalnom sam kontaktu sa direktorom crnogorske policije i drugih susednih zemalja, razmenjujemo informacije, očekujem da će ovaj nasilnik vrlo brzo biti uhapšen”, naveo je Rebić.

On je naglasio da je policija odmah počela da radi na slucaju.

“Za događaj smo saznali od medicinskih radnika, koji su nesrećnom mladiću pružili pomoć i istog dana smo obavili razgovor sa njim. On nije hteo da sarađuje sa policijom, rekao je da su ga napale nepoznate osobe”, naveo je direktor policije.

Kako je dodao, 27. avgusta, dva dana kasnije ga je ponovo pozvao policijski službenik i ponovo želeo da obavi razgovor sa njim ne bi li došli do bilo kakvih saznanja, ali nije želeo da da izjavu i rekao je da će doći naknadno sa advokatom, što je učinio 2. septembra.

“Tada smo saznali za imena lica, a u međuvremenu smo uspeli da pribavimo video snimke”, naveo je Rebić ističući da je sve rađeno u dogovoru sa postupajućim tužiocem koji je krivično delo u početku kvalifikovao kao nanošenje teških telesnih povreda i tek kasnije druga dva mladića okvalifikovao kao pomagača i učesnika tuče.

Komentarišući današnju eksploziju automobila na Novom Beogradu, u kojoj je poginula jedna osoba, i tvrdnje opozicije da je Srbija nebezbedna zemlja, Rebić kaže da su takve tvrdnje smešne.

“Ne znam na osnovu čega i kako mogu da daju takve informacije”, rekao je Rebić ističući da statistika pokazuje da se u Srbiji u poslednjih tri-četiri-pet godina broj ubijenih kreće oko 100, a da je u nekom prethodnom periodu bio enormno veći.

Rebić je uporedio podatke u Srbiji sa drugim državama u svetu, navodeći da je Srbija među bezbednijim zemljama kada se računa broj ubijenih na milion stanovnika.

Kako je naveo, na milion građana Srbije prosečno u proteklih tri-četiri-pet godina 13 osoba izgubi život.

S druge strane, kako je naveo, u Francuskoj na milion stanovnika 14 osoba izgubi život, dok je u Mađarskoj taj broj 24, kao i u Albaniji.

On je ocenio da je jasno da je Srbija bezbednija od drugih država, a da je otprilike na nivou Francuske i Velike Britanije.

On je dodao da je uveren da će policija rešiti i ovo današnje ubistvo.

“Naš procenat rasvetljavanja krivičnog dela ubistva prošle godine je na nivou 95 odsto”, naglasio je Rebić.

indeksonline.rs/Tanjug