BEOGRAD – Savet Regularnog tela za elektronske medije (REM) odlučio je da pokrene izradu pravilnika, kojim će biti ograničeno emitovanje rijalitija u terminu od 23 časa do 6 jutru, potvrdio je za Nova.rs član Saveta Slobodan Cvejić. REM će, takođe, podneti krivičnu prijavu protiv Kristijana Golubovića zbog pretnji izrečenih u rijaliti programu i pokrenuti postupak protiv TV Pink gde je emitovan taj program.

Cvejić je objasnio da je Savet REM na današnjoj sednici, na njegov i predlog članica Judite Popović i Višnje Aranđelović, pokrenuo izradu pravilnika o emitovanju rijalitija ‘prisilnog okruzenja’.

“Takav pravilnik je obavezujući i podrazumeva da se rijaliti emituje u terminu od 23 časa uveče do 6 ujutro. Posle toga nacrt pravilnika ide na mišljenje Ministarstvu, pa na javnu raspravu. Međutim, ni mišljenje Ministarstva ni javna rasprava nisu obavezujući, pa verujemo da će pravilnik biti usvojen u onom obliku u kom ga izradi REM” naveo je Cvejić.

REM će takođe podneti krivičnu prijavu protiv Kristijana Golubovića zbog pretnji smrću izrečenih u rijaliti programu “Zadruga” na TV Pink 16. septembra uveče, pošto je, kako je naveo, zakonska obaveza REM-a da se obrati nadležnim organima kada utvrdi da je u programu izvršeno neko krivično delo.

Takođe, REM zbog ovog dešavanja, prema Zakonu o elektronskim medijima, pokreće postupak protiv TV Pink, gde je emitovan sporni program.

Zakon kao sankciju koja se na kraju tog postupka može izreći emiteru navodi opomenu, upozorenje, zabranu emitovanja konkretnog programa ili oduzimanje dozvole za emitovanje.

Na društvenim mrežama i na YouTube-u u petak se pojavio snimak u kom Kristijan Golubović, učesnik rijalitija “Zadruga” i osuđivani kriminalac, u prenosu uživo javno preti smrću Staniji Dobrojević “ako mu se ne izvini zbog toga što je rekla o njegovoj deci”.

Golubović je tokom emisije “Pitanja gledalaca” prvo uputio niz uvreda na račun Stanije Dobrojević, da bi potom ustao i izgovorio direktnu pretnju smrću.

Sednica Saveta je već tada bila zakazana sa dnevnim redom na kojoj je bio i predlog da se izradi Pravilnik o vremenu emitovanja rijaliti programa ‘u prisilnom okruženju’, a sam incident je dodat kao tačka dnevnog reda.

REM je inače, u maju, tesnom većinom od pet prema četiri glasa, odbio da odlučuje o predlogu kojim bi se ograničio rijaliti program.

Cvejić je tada bio jedan od četiri člana Saveta REM-a koji su tražili da se na dnevni red uvrsti zahtev da se rijaliti programi na televizijama emituju isključivo od 23 sata do 6 časova ujutru.

nova.rs