SREBRENICA – U Srebrenici će danas biti zvanično otkriven Spomenik mira, kojem, prema očekivanjima bivšeg gradonačelnika Ćamila Durakovića, neće prisustvovati nijedan Bošnjak.

Prema Durakoviću reč je o pokušaju dodvoravanja međunarodnoj zajednici da se neko u tome gradu prikaže mirotvorcem dok, kako je naveo, “čini sve da genocid negira”.

Iz Opštine Srebrenica su naveli da je projekat realizovan u cilju mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti, a s druge strane, predstavnici žrtava kažu da tom spomenitu tu nije mesto dok, kako kažu, “Srbi iz Srebrenice negiraju genocid”.

Duraković je za sarajevsku N1 tv rekao da smatra da bi “više trebalo poraditi na izgradnji ambijenta mira, a ne nekog spomenika koji će jednonacionalno biti isforsiran uz podršku”.

Dodao je da su se Bošnjaci usprotivili ovakvoj inicijativi.

“Danas imamo i njegovo otvaranje. Čak sam dobio poziv na svečano otvaranje, naravno da neću tamo ići, i ne verujem da će bilo koji Bošnjak otići”, dodao je Duraković.

Upitan ko je zaslužan da se ovaj spomenik otvori rekao je da je načelnik Opštine Mladen Grujičić taj koji realizuje projekte i da je on, kako je naveo, “isforsirao ovo bez obzira na stavove koje su imali Bošnjaci”.

Duraković smatra da Grujičić nije osoba koja može da gradi ni ambijent mira ni spomenik mira, pa je za njega, kaže, ovo javna bruka.

Spomenik miru u Srebrenici je postavljen pre pet dana, a Bošnjaci su ranije pozivali i visokog predstavnika Valentina Incka da zaustavi radove na njegovoj izgradnji.

Odluku o izgradnji spomenika je donela Skupština opštine Srebrenice prošle godine, a na incijativu Kancelarija visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik srebreničke opštine Grujičić.

indeksonline.rs/Tanjug