SARAJEVO – Azem Vlasi, bivši jugoslovenski političar, advokat i analitičar poručio je Dritanu Abazoviću, prvom čoveku građanskog pokreta URA (lista “Crno na bijelo”), koji bi mogao biti “čovek odluke” posle izbora parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, da ne bi trebalo da stvara koaliciju sa “crkveno-četničko-ruskom formacijom”.

Vlasi je za Radiosarajevo.ba rekao da je nezamislivo da mladi Abazović, za kojeg se veruje da bi mogao biti “čovek odluke” nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ide u takvu koaliciju, koja “ni jednog trenutka nije krila da Crnu Goru namerava da odvede u zagrljaj Srbije i Rusije i tako je skrene s puta evropskih integracija i vrednosti”.

On veruje da se Abazovićevi motivi razlikuju od prosrpskog i proruskog dela crnogorske opozicije, te napominje da srpskoj opoziciji meta napada nisu ni Milo Ðukanović ni vlast Crne Gore, jer, kako tvrdi reč je o kriminalnoj i mafijaškoj vlasti, koja se ne bori ni protiv korupcije.

“Zar su im Srbija i Rusija uzor nekorumpirane, pravedne i čistunske vlasti kakvoj teže u Crnoj Gori? Oni su protiv ove vlasti (crnogorske) jer su zapravo protiv Crne Gore kao nezavisne, suverene države, članice NATO, Crne Gore okrenute evropskim vrednostima i integracijama. Abazović ponavlja da je on upravo za te vrednosti”, objašnjava Vlasi.

Dodaje da odobrava Abazovićev kritički odnos prema dosadašnjem načinu ponašanja vlasti u Crnoj Gori, te kaže da može da zadrži takav kritički stav.

“No, opredeljen za evropske integracije, on može pre imati mesto u koaliciji sa DPS-om koja je, ipak, dobila najviše glasova, pa se boriti za bolju vlast u Crnoj Gori. Nisu nepoznate situacije u parlamentarnim demokratijama gđe ljuti politički protivnici nađu zajednički jezik i platformu za bolje vladanje državom. Mislim da bi Abazoviću pre bilo mesto u koaliciji sa DPS-om ili čak čista obraza u opoziciji, negoli sa onima sa kojima u osnovi ima suprotne ciljeve i težnje”, kaže Vlasi i na kraju poručuje:

“I pored svega, ja ne mogu da poverujem da Dritan Abazović može biti protiv interesa svojih Albanaca i države Crne Gore. Zar mu mogu biti važniji oni koji su na suprotnoj strani i koji bi ga odbacili čim im više ne bude potreban?”.

indeksonline.rs/Tanjug