BEOGRAD – Turizam u Srbiji će ove godine zabeležiti gubitak od oko milijardu evra, izjavio je danas Rasim Ljajić ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i naveo da će prihod turizma u svetu biti najmanje 900 milijardi evra manji nego u 2019. godini.

On je novinarima rekao da se ove godine u Srbiji očekivao devizni priliv od turizma u iznosu od 1,6 milijardi evra, ali će on najverovatnije iznositi svega 600 miliona evra.

Napomenuo je da se tih 600 miliona velikim delom odnosi na plaćanja naših radnika koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i koji su ovde plaćali platnim karticama iz tih zemalja.

Ljajić je rekao da je veliko pitanje kada ćemo se vratiti na nivo iz 2019. godine koja je bila rekordna i po deviznom prilivu i poseti i domaćih i stranih turista.

Prema njegovim rečima, ova godina će definitivno i kada se razmišlja o očekivanjima za zimsku sezonu biti godina domaćih turista.

“Očekujemo dobru zimsku sezonu. Naši turistički centri će biti spremni da prime goste, naravno u skladu sa epidemiološkim merama” rekao je ministar Ljajić.

Dodao je da će zimska sezona samo smanjiti, ali ne i nadoknaditi štetu koju smo pretrpeli zbog nedolaska stranih turista ove godine.

Kada je reč o pomoći hotelijerima, Ljajić je rekao da očekuje da isplata počne ove ili početkom sledeće sedmice.

Naveo je da će tada za 314 hotelijera, koliko ih je ispunilo uslove konkursa, biti isplaćeno nešto više od 10 miliona evra.

Ljajić je na konferenciji za novinare sa direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović rekao da se već računaju štete u turizmu na svetskom niovu i da se procenjuje da će manjak međunarodnih putovanja biti veći od 70 odsto.

Ministar je rekao da su procene da će biti potrebno dve i po do četiri godine da u oblasti turizma dođemo na pretkrizni period 2019.

“Koliko će nama biti potrebno, teško je reći”, rekao je Ljajić i naveo da je važno da što pre stanemo na zelenu granu, a da je i dolazak Mišlena u Srbiju veliki korak u tom pogledu.

Neko će, kaže, reći da nije primereno u uslovima pandemije korona virusa pričati o Mišlenu i njegovom značaju dolaska za turističko pozicioniranje Srbije.

“To je utisak samo na prvi pogled iz prostog razloga jer sve što sada radimo zapravo se pripremamo za postkrizni i postkorona period. Želimo da se naš turizam što pre oporavi”, naveo je Ljajić.

Ministar je rekao da smo se ove godine zbog pandemije korona virusa okrenuli domaćem turisti, da je u junu, julu i avgustu uprkos korona virusu zabeleženo povećanje broja domaćih gostiju.

U avgustu je, kaže, čak 23 odsto rast domaćih turista u odnosu na avgust 2019. i to, dodaje, već znači za oporavak našeg ukupnog turizma i one manje destinacije koje su bile nedovoljno poznate, s ozbirom da je seoski turizam tokom leta doživeo ekspanziju.

“Želimo da se to nastavi i da napravimo od seoskog turizma još jedan turistički proizvod koji će donositi značajan prihod”, naveo je Ljajić.

Može se, kaže, očekivati da će 2021. godine, ako epidemiološka situacija bude bolja, dolazak gostiju iz regona i da bi to mnogo značilo, jer bi mogao onda da se očekuje dolazak i inostranih gostiju.

“Ne možemo ništa da predividimo. Realnije je da se 2021. obraćamo domaćem turisti”, kaže Ljajić.

Naveo je da ćemo taj period do povratka gostiju iz regiona i sveta iskoristiti za dodatno pozicioniranje i promociju Srbije na međunarodnom planu čekajući bolje dane za turizam i za nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu.

“Želimo da među prvima budemo spremni za dolak turista iz čitavog sveta. Za to je potrebna kvalitetna ponuda i puno bolja infrastruktura. Nadam se i verujem da ćemo se što pre vratiti tamo gde smo bili i da ćemo moći da izađemo sa rekordnim rezultatima”, zaključio je Ljajić.

indeksonline.rs/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here