PODGORICA – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je ozbiljna i zdravstveni sistem ne sme biti ugrožen, upozorio je večeras direktor Instituta za javno zdaravlje Boban Muguša.

“Moramo da shvatimo da je transmisija visoka i može pogoditi svakog. Neophodno je da svi shvatimo da ove mere treba poštovati”, rekao je Mugoša na konferencii za novinare.

Podsetio je, preneli su crnogorski mediji, da su danas uvedene i mere koje se odnose na radno vreme i da će od srede u ponoć stupiti na snagu i mere koje se odnose na zabranu kretanja od 19 do 5 časova.

“Te mere treba da smanje kontakte kako bi sprečili dalje prenošenje infekcije i one su sa razlogom uvedene. Zaključili smo da je ovo mera koja može pomoći u ovoj situaciji i vidimo da ih uvode i druge zemlje. Sva ova situacija čini nas ranjivima jer svako novo odugovlačenje u sprečavanju širenja infekcije dovodi u pitanju i naš redovni život, mentalno zdravlje i fizičke sposobnosti”, rekao je Mugoša.

Ono što, kako je rekao, može da nas vrati u normalan život do vakcine je poštovanje osnovnih mera i onih koje su donesene ranije.

Vreme je da se razumeju i prihvate mere, naveo je Mugoša.

Šef kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić je rekao da je u KC CG na lečenju 91 pacijent, od kojih su 42 životno ugrožena.

“Brojke su zabrinjavajuće. Nadam se da ste svesni da zdravstveni sistem nije taj koji može da spreči koronu, on leče njene posledice, rekao je Abdić.

indeksonline.rs