BERLIN – Nemačka ide ka produženju zaključavanja na još tri nedelje kako bi usporila širenje pandemije Kovid-19 i omogućila porodična okupljanja tokom Božića, izjavili su danas premijeri nemačkih pokrajina.

Nemačka je 2. novembra zatvorila barove, restorane i prostore za zabavu na mesec dana.

Škole i prodavnice su ostale otvorene dok je okupljanje ograničeno na najviše 10 osoba iz dva domaćinstva, preneo je Rojters.

Premijer Saksonije-Anhalt Rajner Heselof, član Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je na konferenciji za novinare da postoji generalni dogovor da trenutne restriktivne mere budu produžene za oko tri sedmice.

Premijer Hesena Folker Bufier kazao je da očekuje da će mere ostati na snazi do otprilike 20. decembra.

Premijerka Meklenburg-Vorpomerna Manuela Švajsig iz redova Socijal demokratske partije izjavila je za Dojčlandfunk radio da mnoge države veruju da se novembarsko zaključavanje mora nastaviti, posebno u rizičnim oblastima.

Broj novozaraženih od korona virusa u poslednjih 24 časa u Nemačkoj porastao je za 10.846 na ukupno 929.133, prema podacima Instituta za infektivne bolesti Robert Koš.

Premijeri i Merkelova će u sredu razgovarati o merama protiv korona virusa i pravilima za božićne i novogodišnje praznike.

indeksonline.rs