BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Branko Ružić čestitao je danas zaposlenima u obrazovanju Dan prosvetnih radnika Srbije.

“Okolnosti izazvane Kovid-19 nametnule su nove izaove kada su u pitanju sistemi obrazovanja u celom svetu. Naš obrazovni sistem i vi koji ste njegov temelj i pokretač pokazali ste da ste sposobni da se brzo prilagodite novim uslovima rada i da na najbolji mogući način iznesete obrazovni proces”, naveo je Ružić.

Ističe da borba sa virusom još traje i ostaje nam svim i dalje kao prioritet zaštita zdravlja đaka, studenata i zaposlenih, ali moramo da nastavimo da se staramo da život i procesi obrazovanja idu dalje i dužni smo da kao država i obrazovni sistem to obezbedimo građanima.

Ministar Ružić naveo je da smo dužni i da se menjamo na bolje, da nastavimo reforme i u ovakvim okolnostima.

“U ovom poslu prosvetne radnike i njihove sindikate vidim kao partnere, a Ministarstvo kao mesto gde se odvija dijalog, gaji dobra komunikacija i razumevanje i zajedno radi u interesu zaposlenih, kao i na boljem kvalitetu obrazovanja.Država je u prethodnom periodu obezbedila sektorska povećanja i pokazala da je odnos prema prosvetnim radnicima promenjen i da se njihov rad ceni. S obzirom na to da je obrazovanje kičma jedne države, u dogovoru sa sindikatima i drugim nadležnim instiutucijama sagledaćemo mogućnost nastavka pozitivnog trenda povećanja plata. Velika zahvalnost za veliki trud koji prosvetni radnici, ali i svi ostali zaposleni u sistemu obrazovanja ulažu da škole i fakulteti rade i da se nastava odvija”, istakao je Ružić.

indeksonline.rs