PODGORICA – Opštinski odbor opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Podgorice zatražio je danas kažnjavanje građana koji su na ulicama tog grada slavili izbor nove crnogorske vlade, koja je stranku aktuelnog premijera Mila Ðukanovića skinula sa vlasti na državnom nivou nakon tri decenije.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, kao stranka koja je na vlasti u Glavnom gradu Crne Gore, podsećaju da su građani sinoć, kako navode, “svedočili primitivnom nacionalizmu kojeg se Podgorica uvek gnušala”.

Za DPS su oni koji su slavili “provokatori građana i građanskog mira”, koji su, kako navode, ponovili scenario “navodnim slavljeničkim, a zapravo plaćeničkim kolonama automobila, iz kojih se čulo skandiranje: ”ovo je Srbija”“.

“Vinovnici narušavanja javnog reda i mira koristili su se oprobanim metodama zastrašivanja, i agresivnog pokušaja posrbljavanja, samo dan nakon što su njihovi politički prvaci seli u fotelje Vlade Crne Gore”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Smatraju da su građani na ovaj način “pokušali da novom premijeru (Zdravku Krivokapiću) pokažu šta od njega i njegove apostolske družine očekuju”.

Tumače i da su oni koji su slavili malograđanštinom usput “pokazali da premijer Krivokapić nema ni trunke političke moći nad svojim pristalicama”.

Pokazali su navode i da će “Crnom Gorom upravljati oni, i njihovi mentori, sa ulice, a ne njihov premijer iz vlade”.

Kažu da se “po jutru dan poznaje” i da će premijer u narednim danima “u susret očekivanjima svog biračkog tela” stavku po stavku “pogaziti” postizborni Sporazum lidera tadašnje opozicije, a naročito one tačke koje se tiču crnogorske državnosti.

Tvrde da u Podgorici “ljudi nisu deljeni po nacionalnoj i verskoj osnovi”, kao i da je i glavni grad “ogledalo, građanske i savremene Crne Gore”.

Zato će se, kao stranka koja je na vlasti u Podgorici, svakim svojim potezom, truditi da odbrane te vrednosti i insistirati na kažnjavanju svih onih koji ih narušavaju.