CIRIH – Švajcarska namerava da zabrani sve javne događaje osim crkvenih službi i zasedanja parlamenta nakon 12. decembra, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, a u planu je i uvođenje ograničenja na rad pojedinih objekata i broj okupljenih u jednom domaćinstvu.

Vlada otpočinje razgovore sa 26 kantona zbog predloga novih mera, a najava je usledila nakon što su nadležni organi prijavili da je od posledica kovid-19 preminulo još 92 ljudi, prenosi Rojters.

Nakon dobijanja odgovora od kantona, švajcarska vlada planira da se ponovo sastane u petak, pre usvajanja odluke o novim merama koje bi trebalo da stupe na snagu za vikend.

Vlada takođe planira da naredi zatvaranje restorana, prodavnica i pijaca u sedam sati uveče, a mera bi bila na snazi do 20. januara. U planu je i da se broj ljudi koji se mogu okupiti u jednom domaćinstvu ograniči na pet.

Broj zaraženih u Švajcarskoj i Lihtenštajnu u ovom trenutku iznosi 358.568, što je za 4.262 više nego juče, dok je od posledica bolesti do sada preminulo 5.116 ljudi.

Vlasti upozoravaju da je broj novozaraženih u porastu i da na odeljenjima intenzivne nege ima sve manje mesta.

indeksonline.rs