BEOGRAD – Čak 95 odsto građana smatra da diskriminacija u Srbiji postoji, a da su diskriminaciji najizloženiji Romi, zatim i žene, pokazala su istraživanja o diskriminaciji u Srbiji, koja je projekat “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa”, koji vodi GIZ, u protekle dve godine sproveo u saradnji sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

Rezultati pokazuju i da se diskriminacija najčešće ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja (74 odsto), socijalne zaštite (30 odsto), zdravstva (29 odsto) i obrazovanja (20 odsto).

Petar Antić, menadžer projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, ističe da postojanje diskriminacije potvrđuju i slučajevi fizičkog nasilja, izazvani predrasudama i stereotipima na nacionalnoj i rodnoj osnovi.

Takođe, na to ukazuju i činjenice da u Srbiji postoje škole koje pohađaju samo romska deca i da je stopa zaposlenosti Romkinja samo 12 odsto.

“Ipak , u duhu 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, važno je napomenuti da poređenje podataka iz aktuelnih istraživanja i onih iz 2016, pokazuje da se broj građana koji prepoznaju i osuđuju diskriminaciju povećava”, istakao je Antić, a navodi se u saopštenju GIZ-a, povodom obeležavanja Dana ljudskih prava.

On je dodao da to govori da je važno nastaviti sa kampanjama protiv diskriminacije i sa radom na pravovremenoj i adekvatnoj primeni antidiskriminacijskih mera

Antić je ukazao da Srbija već duže vreme ima zakonodavni okvir koji zabranjuje diskriminaciju, da je sprovođenje tih mera, posebno u oblasti obrazovanja, poslednjih nekoliko godina podržano odgovarajućim pravilnicima za postupanje u slučajevima diskriminacije, ali da se propisi često ne primenjuju na vreme i na propisan način.

Četvrta, završna panel diskusija, u okviru kampanje “Upoznaj, ne sudi!”, čiji je cilj podizanje svesti o problemu diskriminacije Roma i podsticanje na adekvatno reagovanje, zbog epidemije, biće održana na RTV2, 12. decembra u 20.30.

Antić napominje da je istraživanje “Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji” pokazalo da prema mišljenju više od polovine građana, njih 59 odsto, mediji u velikoj meri podstiču, odnosno dovode do diskriminacije, ali istovremeno 84 odsto građana medije vidi kao instituciju koja može da smanji diskriminaciju.

Projekat “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa” u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pokrenut je 2018. godine sa ciljem da podrži aktivnosti koje Srbija preduzima ili planira u okviru Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji 2016-2025.

Kroz projekat je do sada pružena podrška Romima i Romkinjama i pripadnicima ostalih marginalizovanih grupa u unapređenju položaja na tržištu rada i zapošljavanju, a veliki broj aktivnosti usmeren je na suzbijanje stereotipa i predrasuda, koji su čest uzrok diskriminacije.

Indeksonline.rs