SARAJEVO – Pripadnica oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vere, jer joj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u službi.

Emela Mujanović je profesionalno angažovana u OSBIH i već devet godina nosi hidžab ili maramu.

Zbog svoje odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i sa prekomandom u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku BiH.

Zbog toga je Emela 26. marta ove godine tužila Ministarstvo odbrane Višem sudu BiH, u čijoj je nadležnosti prema zakonu o odbrani BiH, organizacija OSBIH.

Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da bez obzira što je ona pripadnica OSBIH, postoji zakonska mogućnost „da se vodi građanski postupak“ pred sudom BiH zbog povrede ljudskih prava i verske diskriminacije.

U Pravilniku o uniformama oružanih snaga BiH stoji da „vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih delova vojne uniforme u kombinaciji s civilnom odećom i/ili opremom, kao ni kombinacije delova različitih kompleta vojne uniforme“.

indeksonline.rs