BANJALUKA/SARAJEVO – Vakcine protiv korona virusa koje bi trebalo da stignu u BiH u prvom kvartalu naredne godine biće besplatne, potvrdili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstva zdravlja FBiH.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da će vakcina koja dođe morati da bude bezbedna, kvalitetna i efikasna.

“Koja konkretno vakcina će biti dostupna u RS u ovom trenutku se ne može precizirati s obzirom na to da COVAX mehanizam međunarodne nabavke vakcine podrazumeva nabavku od svih proizvođača koji dobiju adekvatan sertifikat o bezbednosti i kvalitetu vakcine”, kazali su iz ovog ministarstva za “Nezavisne”.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu za “Nezavisne” da će vakcine protiv kovida-19, za koje se FBiH pribeležila putem COVAX mehanizma i čija se nabavka finansira sredstvima iz budžeta FBiH, biti besplatne za građane.

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, smatra da vakcina protiv kovida-19 stiže kasno u BiH i u malim količinama.

“Stav struke je da bismo zaista imali kvalitetnu vakcinaciju imunitet mora imati bar 50 odsto stanovništva. Tako je u svim zemljama Evropske unije”, ističe Drljević za “Nezavisne”. Prema njegovim riječima, što se veći broj stanovnika vakciniše sigurno je da će se brže oporaviti i privreda.

“Ali i samo psihičko stanje stanovnika biće bolje i onda je logično da će ljudi nastaviti sa normalnim životom”, pojašnjava Drljević.

Sanjin Musa, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, najavio je da će prioritetna grupa za vakcinaciju biti zdravstveni radnici, ranjive grupe i osoblje koje se brine za njih.

“Ranjive grupe su lica starija od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje, starija lica i lica koja imaju hronične bolesti, a koja imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda”, rekao je Musa.

indeksonline.rs