BEOGRAD – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS)nezadovoljna je povećanjem plate zaposlenih u prosveti za narednu godinu, jer kako kažupovećanje plate prosvetarima ne prati čak ni povećanje minimalne cene rada.

Oni su u saopštenju naveli da je budžetom za narednu godinu predviđeno da minimalna cenana rada bude 32.126 dinara, što je za 2.104 dinara više nego prethodne godine ili 6,6 odsto.

“Za obrazovanje povećanje je 3,5 odsto, što prema prosečnoj plati u obrazovanju iznosi 2.163,87 dinara. Jasno je da povećanje procentualno ne prati čak ni povećanje minimalne cene rada”,navodi Vladimir Adžić, rukovodilac resora za finansije u tom sindikatu.

Napominje da će odnos minimalca i prosečne plate u obrazovanju biti 1:1.92, a da se u tom sindikatu zalažu da odnos bude 1:3.

“Ne vidimo da je Vlada Srbije planirala da vrati dugove prosvetnim radnicima i to: 30.000 (šest svetosavskih nagrada), plus uštede iz budžeta, po 25.000 dinara. Sveukupan dug bi iznosio oko šest milijardi dinara, a Unija SPRS je čak nudila razne vidove isplate duga – vaučere, državne obveznice”, navodi Adžić.

U USPRSnavode da neće odustati ni od, kako kažu, pravog socijalnog dijaloga, ni od platnih razreda, jer je minimalnim sektorskim povećanjima sve dalje i od pravde i od pravednosti i od pristojnog života zaposlenih.

indeksonline.rs