PODGORICA – Opoziciona Bošnjačka stranka najavila je da će u crnogorskom parlamentu ponovo pokrenuti “predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici”.

To je za podgoričku Pobjedu rekao portparol stranke Ade Omeragić i dodao da će predlog dostviti na prvoj redovnoj sednici Skupštine Crne Gore, kada bude obezbeđen kvorum i kada se steknu svi legalni uslovi za održavanje sednice.

Prethodni takav predlog Bošnjačke stranke parlament je odbio da stavi na dnevni red.

Bošnjačka stranka je krajem prošle godine predložila Skupštini rezoluciju kojom se priznaje da “masakri nad hiljadama Bošnjaka iz Srebrenice počinjeni u julu 1995. godine predstavljaju genocid”.

Bošnjačka stranka je, kako su tada saopštili, predložila da na rezoluciji rade sa svim ostalim parlamentarnim strankama. Međutim, vladajuća većina na sednici parlamenta 28. decembra i bez prisustva opozicije odbila je da predlog uvrsti u dnevni red.

“Mi nećemo odustati od ove rezolucije, jer je to naša obaveza prema svim šehidima Srebrenice”, rekao je Osmanagić.

Bosnjačka stranka je decenijama unazad bila koalicioni partner bivše vladajuće DPS Mila Ðukanović, ali je čekala da ta stranka izgubi izbore da bi pokrenula pitanje Srebrenice.

Skupština Crne Gore je 2009. usvojila deklaraciju kojom prihvata rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, a kojom se 11. jul proglašava danom sećanja na žrtve ovog masakra.

U deklaraciji se osuđuju ovi zločini, kao i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ali reč genocid nije pomenuta.

Indeksonline.rs