BEOGRAD – U kovid bolnici u Batajnici trenutno je na lečenju 425 pacijenata i svi su teški bolesniči, kaže direktor te ustanove Tatjana Andžić Vukičević i dodaje da je više prijema nego otpusta u toj bolnici.

Ona je za Tanjug navela da je u Srbiji ponovo zabrinjavajuća epidemiološka situacija i da se svi plaše naredne nedelje i da od utorka očekuju najveći nalet pacijenata.

Tada će proći nedelju dana od praznika, kada su mnogi građani mini odmor od četiri dana proveli na planinama.

“Svi se plašimo utorka ili srede kada se očekuje porast broja novoobolelih rekreartivaca koji su se vratili sa zimovanja. Naši apeli u javnosti nisu urodili plodom”, rekla je Adžić Vukičević.

Na današnjoj sednici direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja dogovoreno je da se povećaju kapaciteti i maksimalno iskoriste mesta kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu.

Adžić kaže da će u Batajnici od sutra na raspolaganju biti dodatnih 40 kreveta, a od ponedeljka još 120 kreveta.

Ona je navela da se pregovara sa Kliničkim centrom Srbije, kao matičnom kućom, da se napravi preraspodela zdravstvenih radnika i da se upute lekari i medicinske sestre sa klinike koje nisu previše opterećene.

“Kada se to iscrpi moraće da se angažuju lekari iz unutrašnjosti. Situacija je nikad gora. Stižu nam mladi pacijenti u teškom stanju sa 40-44 godine, imamo pacijenta od 21. godinu. Žurke, splavovi, kafići, zimovanja sve su to mesta odakle nam dolaze zaraženi”, priča ona.

Zdravstveni radnici, ističe, posustaju jer većina njih radi bez odmora od marta meseca prošle godine.

Direktor kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović navodi da je kapacitet te bolnice 500 mesta, a da je trenutno na bolničkom lečenju nešto više od 90 pacijenata.

“Epidemiološka situacija je nestabilna u zemlji sa povećanjem broja novozaraženih, a samim tim očekujemo i povećan broj hospitalizovanih pacijenata”, rekao je on.

Dodaje da su na raspolaganju svi kapaciteti, a da imaju dovoljno i zdravstvenih radnika.

indeksonline.rs