BEOGRAD – Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se eventualno pooštravanje mera neće odnositi na zatvaranje skijališta i ugostiteljskih objekata već na ograničavanje radnog vremena.

Kon je to rekao da redovnoj pres konferenciji odgovarajući na pitanje šta podrazumeva eventualno pooštravanje mera i dodao da nema ovlašćenje medicinskog dela Kriznog štada da konkretizuje koje su to mere.

Podsetio je da je Krizni štab ranije dao preporuke da skijališta rade sa trećinom kapaciteta, ali da je ”na drugim mestima, a ne preko Kriznog štaba” dozvoljeno da popunjenost kapaciteta bude 50 odsto.

Kon je naveo da je došlo do opuštanja u pridržavanju mera jer se od vakcine očekivalo da će učiniti da virus ođednom prestane da cirkuliše.

”Vakcina nije čarobni štapić, mora da se vakciniše više od milion i po građana sa dve doze da bi se došlo do minimalne, a mi do sada imamo oko 710.000 vakcinisanih”, naveo je Kon.

Dodao je da je prosečna starost vakcinisanih 65 godina i da se za sada uglavnom vakcinišu stariji, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, a da je pred nama veliki posao da nastavimo omunizaciju i podižemo kolektivni imunitet.

”Broj hospitalizovanih je više nego dvostruko manji, ali ako ćemo stalno da se vraćamo u kovid sistem, imaćemo posledice za nekovid pacijente, a koje verovatno i sada imamo i koje ćemo tek otkrivati”, rekao je Kon.

Indeksonline.rs