BEOGRAD – Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) zatražio je danas da se obustavi neposredna nastava u svim ustanovama obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja, dok se ne smiri epidemiološka situacija, kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece.

Oni su taj zahtev naveli u pismu predsednici Vlade Ani Brnabić, ministru prosvete Branku Ružiću, kao i Kriznom štabu za borbu prortiv virusa korona.

“Prema našim podacima broj obolelih učenika i zaposlenih u obrazovanju je izuzetno veliki i opšta sitaucija sa epidemijom je sve teža. Zbog sve većeg broja zaposlenih koji su na bolovanju, izvođenje nastave je dovedeno u pitanje”, navodi se u pismu koje je potpisala predsednica Valentina Ilić.

Podsećaju da su po poslednjim merama Kriznog štaba sve srednje škole i viši razredi u osnovnim školama (od petog do osmog razreda) prešle na onlajn nastavu, dok niži razredi u osnovnim školama i sve predškolske ustanove nastavljaju redovan rad u neposrednoj nastavi, kao i učenički i studentski domovi.

“Ovim se zaposleni i đaci koji i dalje neposredno rade, stavljaju u neravnopravan položaj i izlažu riziku od zaražavanja. Do sada smo nekoliko puta upozoravali na alarmantnu stanje i u cilju ublažavanja trenutne epidemiološke situacije tražimo da se u svim delatnostima obrazovanja pređe na onlajn nastavu i rad”, navode u Sindikatu obrazovanja Srbije.

indeksonline.rs