BEOGRAD – Epidemilolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da su mere i dalje na snazi i da će od ponedeljka biti korekcija, ali da je to daleko od popuštanja mera.

On je rekao da se i dalje traži održivi model.

“Za Uskrs očekujem da će građani Srbije pravoslavne vere shvatiti da nije vreme za uzajamno posećivanje i za kontakte na koje smo navikli. Nećemo zabranjivati kretanje za praznike”, kaže Kon za Kurir TV.

Epidemiolog očekuje da će se situacija popraviti u naredne četiri nedelje koliko ima do prvomajskih i uskršnjih praznika. Naglasio je da prema epidemiološkim pokazateljima vrhunac korone u Beogradu prolazi.

“Očekujemo smanjenje broja novozaraženih, ali imamo problem sa velikim prilivom obolelih u bolnice”, rekao je Kon i dodao da smrtnost uzrokovana novim sojem virusa nije povećana u odnosu na prethodni period i da je maltene kao svuda u svetu.

Minimalan uslov za popuštanje mera prema Konovim rečima je da se izjednači broj prijema i otpusta u kovid bolnicama.

“Tamo gde je veća vakcinisanost prvo dolazi do usporavanja širenja virusa, a onda i do ubrzanog pada broja novozaraženih”, navodi Kon i dodaje da će virus u narednih mesec-mesec i po dana biti sveden na najmanju moguću meru.

indeksonline.rs