KRAGUJEVAC – U prizemlju zgrade gradske uprave u Kragujevcu otvoren je prvi od planirana 143 šaltera u Srbiji za podršku gradjanima u otvaranju naloga na portalu eUprave.

Na tim pertalima biće dovoljno da se gradjani samo jednom prijave, nakon čega sve usluge državne uprave mogu da zatraže ili obavljaju elektronski.

Uz pomoć svog naloga gradjanin dobija mogućnost da bilo kad i bilo gde, preko mobilnog telefona i računara, zakaže termin za izdavanje ličnih dokumenata, upiše dete u vrtić ili školu, ili iskoristi neku od preostalih 500 eUsluga.

Direktor Vladine kancelarije za IT i eUpravu Mihajlo Jovanović je rekao novinarima da je cilj današnje promocije projekta eGradjanin da što više ljudi otvori svoj nalog na portalu elektronske uprave, koristi njene usluge i da što bezbednije pristupa različitim državnim registrima i portalima.

“Naša želja je da gradjani na siguran i bezbedan način koriste eUpravu i da svoj identitet potvrde mobilnim telefonom. Zbog toga je potrebno da dodju samo jednom na šalter gradske uprave da bi dobili svoj nalog i nakon toga više ne treba da idu ni na jedan šalter”, rekao je Jovanović i dodao da preko portala eUprave gradjani od prošle nedelje mogu da upisuju decu i u srednju školu.

Jovanović je rekao da više od milion gradjana ima već otvoren nalog na portalu eUprave.

“Novost je da ko već ima nalog može da pristupa i drugim državnim portalima, da ide na portal eZdravlje, da vidi svoj zdravstveni karton ili PCR test, ili da ide na portal lokalne poreske administracije”, rekao je Jovanović.

On je rekao da je korišćenje jednostavno, o čemu govori podatak da se za vakcinaciju preko portala eUprave prijavilo više od 1,7 miliona gradjana, od čega 60 odsto njih preko mobilnih telefona.

Ova inicijativa je deo projekta “Unapredjenje elektronske dostave dokumenata gradjanima i privredi” koji sprovodi NALED u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, a uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je rekla da se na ovaj način “lansira jedna nova generacija digitalnih usluga za gradjane i privredu”.

indeksonline.rs/Beta