BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se zalaže za postojeće granice, precizirajući da su za njega postojeće granice Srbija sa KiM, celovita BiH uz poštovanje integiteta RS u okviru BiH.

On je istakao da je to njegov stav i da mora toga da se drži i po Ustavu Srbije.

Povodom komentara Timotija Lesa, istraživača britanskog Centra za geopolitike i bivšeg diplomate Timoti Lesa, koji je komentarisao sadržaj non-pejpera čiji je autor navodno slovenački premijer Janez Janša, Vučić je kazao da se nameće pitanje kako oni iz građanskog društva nisu skočili na temu ujedinjenja Kosova i Albanije.

“Svaki dan imate pretnje ujedinjenjem Kosova i Albanije i iz Tirane i Prištine i ćute svaki dan…vole (Aljbina) Kurtija. Od Rade Tajković, Vuka Jeremića, Dragana Ðilasa, svi vole Kurtija koji se zalaže za Veliku Albaniju”, rekao je Vučić na B92.

Kako je rekao, predstavnike tog građanskog društva nije “zabolelo” ujedinjenje Prištine i Tirane nego to što je neko pomenuo Republiku Srpsku.

Ako se već govori o intelektualnim diskusijama i promenljivosti granica onda treba da se razgovara i o tome kako su se promenile granice Srbije dok je tadašnja vlast 2008. godine ćutala, dodao je Vučić.

“A kad vi sa zapada komadate srbiju onda je to u redu I onda su granice promenljive, ako se pomene bilo sta drugo, onda ‘no – no’ da vi Srbi ne biste dobili po nosu”, prokomentarisao je predsednik.

“Je l mislite da smo svi kreteni koje možete da lupate motkom po glavi, kao ti stručnjak što si otišao u Podgoricu I svima objasnio ne moze Vučić iz Srbije da ima ministra u Crnoj Gori, a mogu Rama i Tači? I u Makedoniji…Samo Srbi ne mogu ništa da imaju?”, rekao je on.

indeksonline.rs/Tanjug