BEOGRAD – Nekadašnji praznik Dan mladosti i rođendan doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita 25. maj i dalje budi emocije kod velikog broja građana i Srbije i regiona, što potvrđuje više od hiljadu posetilaca Muzeja Jugoslavije koji danas nizom programa obeležava secahanje na taj dan.

“To nisu samo posetioci koji imaju lična sećanja vezana za Dan Mladosti i uopšte Jugoslaviju. Tu su i oni mlađi koji nisu imali priliku da se direktno upoznaju sa SFRJ i praznikom već su tu vezu stekli kroz porodične priče”, navela je kustoskinja Muzeja Jugoslavija Marija Ðorgović.

Ona je navela da svake godine u Muzej dolazi između 3.000 do 4.000 posetilaca uglavnom iz zemlje i regiona, ali je ove i prošle godine zbog pandemije njihov broj smanjen na oko hiljadu.

Ðorgović je podsetila za Tanjug da se taj veliki praznik proslavljao duže od tri decenije i da je prva proslava upriličena 1957. godine.

Svake godine se trudimo da ovaj dan pokazemo iz različitih perspektiva tako što posetiocima nudimo i edukativne i zabavne sadržaje.

Ðorgović podseća da Muzej baštini kolekciju štafeta koje su najkarakerističnije i najkontravezniji predmeti koji se vezuju za bivsu drzavu kao i za njegovo predsednika.

“Za mnoge je ona metafora jugoslovenstva, za druge centralni motiv proslave Titovog rođendana i delotvorna alatka u izgradnji njegovog kulta. Tu su emocije uvek razlicite. Zbirka stafeta sadrzi 20.000 primeraka, tu se nalaze one koje je Tito lično primio kao i one koje su izrađivali različita udruženja, pojedinci koji su slali u Beograd”, navela je ona.

Posetioci sa kojima je razgovarala ekipa Tanjuga kao glavne razloge dolaska u Kuću cveca navode osećaj nostalgije za životom u Jugoslaviji i žal za, kako kažu, uređenim sistemom koji je brinuo o svima.

“Ovde smo da odamo počast Titu, zemlji i vremenu koga više nema. Žalimo za vremenom u kome smo živeli mnogo bolje. Na neki način smo imali obezbeđenu egzistenciju i sa radnickim platama spadali u srednji stalež”, naveo je stariji sugrađanin.

Posetilac iz Sremske Mitrovice kaže da mu je u Jugoslaviji bilo najlepše i najbolje.

“Nismo postavljali pitanje ko je ko, odakle je. Razlikovali smo pozitivno od negativnog, dobro u odnosu na lose a nikad nismo postavili pitanje ni ko je odakle ni poreklom ni geografski”, dodao je on.

Tanjugovi sagovornici podsetili su kako je izgledao taj dan.

Žena ogrnuta jugoslovenskom zastavom kaže da su sletovi na Stadionu JNA bili nezaboravni.

“Na stadionu JNA bilo je puno sveta, bilo je i nas koji smo učestvovali kao sportisti. Štafeta se nosila, zajednistvo, narodi se nisu mrzeli, naprotiv. Bila je velika i dobra zemlja”, rekla je on

Starijoj gospođi iz Hrvatske, kako je rekla, ne predstavlja problem da dođe čak iz Dubrovnika da u Beogradu obeleži nekadašnji Dan Mladosti.

“Za mene je ovo povratak u mladost. Ono sve sto smo nekad imali”, dodala je ova Dubrovčanka.

Bivši Titov gardista iz Kostolca potrudio se da napravi stafetu i da je dones na Titov grob.

“Nije mi bilo teško da dođem kad je ovako radostan dan. Volim da dođem, došao sam da predam štafetu na Titov grob”, rekao je bivši gardista.

indeksonline.rs