JERUSALIM – Nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum palestinske militantne organizacije Hamas upućen vladi Izraela da povuče svoje bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, u Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Rojters.

Nedugo zatim su se čule i detonacije, a potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, “zločin i agresiju” koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

“Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume”, poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jeurslimu.

Nedugo nakon što su se u Jerusalimu aktivirale sirene iz Pojasa Gaze su se čulo lansiranje raketa, a potom i još jedno.

U međuvremenu, kako izveštava Rojters, evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj apelovao je danas da se u istočnom Jeruslimu uspostavi mir nakon što je više od 300 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom policijom oko džamije Al Aksa.

“Situacija koja je nastala zbog najave o proterivanju palesrtinskih porodica iz istočnog Jerusalima izaziva ozbilnu zabrinutost. Takva akcija je ilegalna i u sukobu je sa međunarodnim humanitarnim pravom. To samo podstiče porast tenzija”, upozorio je Borelj, preneo je Rojters.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama raketnih napada niti o materijalnoj šteti, ali izraelska vojska je potvrdila da je na Jerusalim ispaljeno sedam raketa.

indeksonline.rs

Prethodni tekstZakerberg planira lansiranje Instagrama za decu, američki tužioci se protive
Sledeći tekstEkstremisti teorijama zavere privlače mlade