BEOGRAD – Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će u narednim godinama u Institu Torlak biti proizvedena vakcina protiv korona virusa, ali da u međuvremenu treba da se iskoriste dostupne vakcine kako bi se došlo što pre do kolektivnog imuniteta.

Kisić Tepavčević je to rekla u Skupštini odgovarajući na izlaganje narodne poslanice Marine Raguš koja je zahvalila aktuelnoj vlasti što je Torlak ponovo stavljen u pogon i navela da se još nije vakcinisala, jer čeka vakcinu koja će biti proizvedena u tom Institutu.

“Sigurno je da ćemo u narednim godinama biti spremni da proizvedemo vakcinu, jer imamo znanja, kapaciteta i podršku države, ali u međuvremenu je potrebno da delujemo brzo i da se svi što pre vakcinišemo, jer jedino brzom reakcijom i vakcinacijom možemo doći do kolektivnog imuniteta”, kazala je Kisić Tepavčević.

Ocenila je da je prepoznavanje Srbije od strane vodećih proizvođača vakcina protiv kovid-19 kao zemlje gde mogu da se pakuju njihove vakcine pokazatelj poverenja u kapacitete Instituta “Torlak”.

“Prepoznati smo od strane trenutno vodećih proizvođača kada je u pitanju kovid 19 upravo kao zemlja gde prvo može da se prepakuje njihova vakcina. To je veliko poverenje tih zemalja, koje je zasnovano ne samo na prijateljskim odnosima, već i na kapacitetima našeg Torlaka da može da uradi tako sofisticiran proces”, kazala je Kisić Tepavčević.

Primetila je da mnogi proces pakovanja i etiketiranja doživljavaju kao nešto što je uslužno, kao da je reč o pakovanju neke druge robe.

“Za to je itekako potrebna tehnologija i obučenost kadrova koju imamo, kao i činjenica da će Vlada Srbije nadalje itekako da ulaže u Insitut Torlak”, navela je ministarka.

Dodaje da to sve ohrabruje, jer je jasno da je zemlja koja je sposobna da proizvede vakcinu, zemlja koja će i u narednom vremenskom periodu sigurno imati prednosti u odnosu na druge.

indeksonline.rs/Tanjug