ŽENEVA – Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izrazili su “vrlo nisko poverenje” u podatke kineskog Sinofarma o njegovoj vakcini protiv kovida-19 u pogledu rizika od ozbiljnih neželjenih efekata kod pojedinih pacijenata, navodi se u dokumentu u koji je agencija Rojters imala uvid.

SZO je, međutim, istovremeno izrazila “puno poverenje” u sposobnost vakcine da spreči zaražavanje korona virusom.

“Uvereni smo da su dve doze BBIBP-CorV vakcine efikasne u sprečavanju zaražavanja kovidom-19”, navodi se u dokumentu, ali se istovremeno ukazuje na “praznine u dokazima”, kao što su podaci o zaštiti od teških oboljenja, o bezbednosti upotrebe vakcine kod trudnica i starijih osoba, kao i o proceni retkih neželjenih efekata.

“Imamo vrlo malo poverenja u kvalitet dokaza o rizicima od neželjenih efekata”, navodi se u dokumentu SZO.

Dokument o “proceni podataka” je pripremila Strateška savetodavna grupa stručnjaka SZO (SAGE) za ovonedeljnu reviziju Sinofarmove vakcine, koja je odobrena u 45 zemalja i jurisdikcija za upotrebu kod odraslih, i koja je data u 65 miliona doza.

Strucnjači pregledaju podatke i daju preporuke o politici i dozama povezanim sa vakcinom.

Dokument uključuje rezimea podataka iz kliničkih ispitivanja u Kini, Bahreinu, Egiptu, Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Efikasnost vakcine u fazi 3 kliničkih ispitivanja u više zemalja bila je 78,1 odsto nakon dve doze, navodi se u dokumentu. To je mali pad u odnosu na 79,34 odsto koliko je ranije objavljeno u Kini. Analiza SAGE je pripremljena jer tehnička savetodavna grupa SZO trenutno razmatra Sinofarmovu vakcinu za hitnu upotrebu.

To bi, kako ocenjuje Rojters, ne samo otvorilo put za njenu upotrebu u okviru Kovaksa, globalne platforme za raspodelu vakcina, već bi takođe pružilo ključnu međunarodnu podršku vakcini proizvedenoj u Kini.

indeksonline.rs