BEOGRAD – Zaštitnik građana pokrenuo je danas postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane Republike Srbije na osnovu pritužbe Vojnog sindikata Srbije da je u toku obavezna vakcinacija pripadnika Vojske Srbije (VS) “po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije”, saopštila je kancelarija Zaštitnika građna.

Zaštitnik građana tražio od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o ovim navodima Vojnog sindikata Srbije, kao i o tvrdnjama ovog sindikata da se pripadnicima VS koji se ne podvrgnu vakcinaciji ukazuje da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju.

“Po Ustavu Republike Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena”, rekao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je naveo da je diskriminacija po bilo kojem osnovu zabranjena Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, Ustavom Republike Srbije i Zakonom o zabrani diskriminacije.

Zaštitnik građana podseća i da Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini propisuje da interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad interesom društva ili nauke, kao i da se zahvat koji se odnosi na zdravlje može izvršiti samo ako je lice na koje se zahvat odnosi prethodno dalo saglasnost i bilo o njemu obavešteno.

Povodom informacija o naredbi načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića o obaveznoj vakcinaciji pripadnika vojske oglasio se danas i sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije Sloga, koji je oštro protestovao zbog toga i zatražio povlačenje naredbe.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Sloge Dejan Pavlović se tvrdi da je obavezna imunizacija naređena najpre u usmenoj a potom i u pisanoj formi.

“Od vojnika se traži da prilikom imunizacije potpišu blanko saglasnost bez jasnih i preciznih inforamcija o tome kako vakcina deluje na hronične bolesti i moguće nuspojave”, tvrdi sindikat Sloga.

indeksonline.rs

Prethodni tekstIgor Jurić dao izjavu UKP-u o “pedofilskom lobiju”
Sledeći tekstCene nafte na dvomesečnom maksimimu