BEOGRAD – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je najoštrije osudilo poslednji u nizu slučajeva nasilja nad ženama, koje je za posledicu imalo smrtni ishod, i pozvalo sve nadležne institucije da se još jače uhvate u koštac sa ovim problemom.

“Ministarstvo poziva i sve građane i građanke koji su žrtve nasilje ili su svedoci tih postupaka da hitno nadležnim državnim organima prijave te slučajeve, kako bi država mogla na najefikasniji način da reaguje”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo apeluje na sve nadležne organe da se sa još većom posvećenošću suoče sa ovim problemom jer, kako se napominje, Srbija nije zemlja nasilja, već naprotiv, zemlja koja ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja.

Ministarstvo još jednom ukazuje da postoje zakonski i strateški mehanizmi za efikasno suzbijanje nasilja, među kojima je i Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021. do 2025. godine, koja je usvojena u aprilu ove godine.

Strategija, pored ostalog, predviđa unapređenje opštih i specijalizovanih usluga podrške, kao što su SOS telefoni, sigurne kuće, besplatna pravna pomoć za žene žrtve nasilja na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ministarstvo ističe da je od izuzetne važnosti da žene znaju da nisu same i da mogu računati da će društvo stati uz njih, osnažiti ih i pomoći, dodaje se u saopštenju.

Beogradski mediji javili su ranije danas da je u selu Makrešane kod Kruševca, suprug pod dejstvom alkohola ubio 45-petogodišnju ženu.

Do porodicne tragedije došlo je nakon verbalnog sukoba, kada je suprug u alkoholisanom stanju ženi zadao više udaraca čvrstim predmetom u predelu glave.

Policija je neposredno nakon ubistva uhapsila 51-godišnjeg supruga.

indeksonline.rs