BERLIN – Eventualne ;mere protiv kovida u Nemačkoj više ne bi trebalo da se odnose na osobe koje su primile dve doze vakcine protiv korona virusa, izjavio je danas ministar zdravlja Jens Špan (Spahn).

“Sve dok ne postoji mutacija koja ugrožava zaštitu, potpuna vakcinacija znači da mere (ograničenja) poput mera prošle zime nisu neophodne kod vakcinisanih”, rekao je na konferenciji za novinare Špan.

Helge Braun, direktor kancelarije Angele Merkel, i sam je juče izneo ideju da vakcinisani više neće morati da podležu eventualnim novim restriktivnim merama.

“Ako su vakcinisane osobe negde, one više zaista nisu u opasnosti i ne dovode druge u opasnost. I nema razloga da se savetuje smanjenje kontakata”, objasnio je Braun za MDR radio.

Ministar zdravlja je danas ponovo pozvao Nemce da se u potpunosti vakcinišu, a ne da prime samo jednu dozu.

“Što bude više vakcinisanih tokom leta, utoliko će biti povoljnije na jesen”, rekao je on.

Vlada i regioni nameravaju da slede preporuku Komisije za vakcine da prvu dozu Astrazeneke dopunjuju ; dozom Fajzera ili Moderne.

Ta kombinacija pruža “veoma visok nivo zaštite” uključujući i zaštitu od delta soja koji sada čini “70 do 80 odsto” infekcija kovid-19, rekao je Špan.

Do sada je 55 odsto nemačkog stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine što je više od 46 miliona ljudi, dok je 37,3 odsto primilo obe doze vakcine.

indeksonline.rs/Beta