BEOGRAD – Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja, “Atina”, izradilo je studiju u nameri da podsete, kako kažu, profesionalce u Srbiji da su u obavezi da u punoj meri primenjuju zakone i omoguće deci žrtavama seksualnog nasilja što bezbolniji oporavak od traume i uspešnu i funkcionalnu reintegraciju.

Povodom 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudi, iz “Atine” su podsetili na izveštaj iz 2019. godine da u Srbiji mlađi od 18 godina čine 64 odsto žrtava trgovine ljudima.

Predstavnica Udružejna Jelena Hrnjak podsetila je da je i ranijih godina situacija bila slična i da su oko 90 odsto žrtava devojčice.

“Seksualno zlostavljanje jedna je od najtežih formi nasilja koje ostavlja ozbiljne višestruke posledice po dete. Po podacima UNICEF-a, najmanje 120 miliona devojčica od 10 do 18 godina primorano je na seksualni odnos ili da učestvuje u aktivnostima neprimerenog seksualnog sadržaja”, navodi “Atina” i naglašava da su im u skoro 90 odsto slučajeva počinioci bili poznati.

Udruženje “Atina” je zajedno sa NVO sektorom uz podršku EU napravila studiju slučaja o kršenju prava na privatnost i poverljivost podataka dece žrtava seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima u Srbiji.

Studija je, kako dodaju, nastala iz potrebe da se prikaže život devojčice Ane, žrtve trgovine ljudima i seksualnog iskorišćavanja čiji problemi nisu nestali hapšenjem trgovca ljudima, već su se uvećali i to zbog neodgovarajućeg postupanja nadležnih organa.

“Poseban aspekt studije bavi se brojnim kršenjima prava te devojčice, sa osvrtom na izveštavanje pojedinih medija u Srbiji, koji su joj naneli nenadoknadivu štetu otkrivši Anin identitet i iznoseći detalje o njenom seksualnom zlostavljanju”, navodi Udruženje.

Kao takva, studija poziva i podseća na važnost čuvanja integriteta ličnosti deteta, ugleda, dostojanstva, prava i najboljeg interesa deteta žrtve, koja ni u jednom momentu ne smeju ostati bez instutucionalne zaštite, kao i od sekundarne viktimizacije.

“Iako ova studija pokazuje slučaj jedne devojčice žrtve trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja, ovaj slučaj nažalost nije usamljen … S tim u vezi, ova studija nudi i konkretna rešenja tj. preporuke za saniranje uzroka i posledica koje dovode do kršenja prava na privatnost i poverljivost podataka maloletnih žrtava seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima”, rekla je autorka studije Andrijana Radoičić Nedeljković.

Podaci na globalnom nivou pokazuju da je gotovo svaka treća žrtva trgovine ljudima maloletna.

Žene žrtve trgovine ljudima su u 82 odsto slučajeva seksualno eksploatisane, devojčice u 72 odsto, dok je to slučaj sa 10 odsto muškaraca i 27 odsto dečaka žrtava trgovine ljudima.

indeksonline.rs