BEOGRAD – Član odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Ðorđe Komlenski, rekao je danas da se izmenama i dopunama Zakona o sudijama i dopuni Zakona o visokom savetu sudstva uvodi etički odbor kao institucija koja će imati jako veliku odgovornost i obavezu kada je u pitanju odlučivanje i praćenje kvaliteta rada sudija.

Komlenski je rekao za Tanjug da je imao primedbe na izmene i dopune Zakona o sudijama, jer se, kako je objasnio, predviđa brisanje člana 63. kojim je bilo predviđeno da se nestručnim radom smatra nedovoljno uspešno vršenje sudijske funkcije.

“Ako je sudija dobio ocenu – nezadovoljava, a za to postoje odgovarajući parametri, to je vodila ka mogućem razrešenju sudija. Brisanjem tog člana doći ćemo u situaciju da neki pojedinci u pravosuđu budu zaštićeni kao beli medvedi”, rekao je Komlenski.

Prema njegovoj oceni, isključiće se mogućnost da zbog nerada neko bude razrešen.

Kaže da su predstavnici Ministarstva pravde objasnili da će se umesto postupka za razrešenje ići na stručno usavršavanje, ali Komlenski smatra da “ako neko posle pet ili 10 godina rada dođe u poziciju da se konstatuje da nije stručan, onda licemerno zvuči da će seminari i obuke stvoriti sudiju koji će biti dovoljno angažovan”.

indeksonline.rs/Tanjug