Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, najavio je iz Turske, gde boravi od juče, da će Kosovo vrlo brzo biti opremljeno sa taktičkim oklopnim vozilima, javlja Kossev.

On je u objavi na Fejsbuku, naveo da će ova oklopna vozila zajedno sa integrisanom platformom naoružanja i opremom potrebnom za ispunjenje misije, biti veoma važan sistem kosovskih „vojnih sposobnosti“.

Dodao je i to da visoke tehničke i taktičke karakteristike i njihova izuzetna pokretljivost, pružaju vrlo visoku balističku zaštitu od mina, kao i povećanu nosivost i unutrašnju zapreminu, te da ova vozila pružaju izvanredne performanse u širokom spektru izazovnih terena i klimatskih uslova.

„Jedan od mojih kratkoročnih operativnih ciljeva je jačanje vojnih kapaciteta za izvođenje odbrambenih i međunarodnih operacija očuvanja mira i stabilnosti“, naglasio je.

Međutim, kosovski ministar odbrane nije precizirao, kada i koliko ovih vozila stiže na Kosovo.

Podsetimo, prethodno je tokom jula, RSE izvestio pozivajući se na zvanične izvore u KBS-u, da je Kosovo sa Turskom potpisalo ugovor o kupovini 14 vojnih vozila oklopljenih oružjem.

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, od juče boravi u poseti Turskoj,  a istog dana prisustvovao je i radnom ručku zajedno sa ministrima odbrane Ukrajine, Gruzije, Azerbejdžana i Libije.

On je kasno sinoć u objavi na Fejsbuku naveo da je između ostalog na ovom sastanku uputio i zahteve ministrima Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana – da utiču na svoje vlade da što pre priznaju nezavisnost Kosova.